Kina bloggare 之乎者也 om RMB (人民币)

上周中国温家宝总理访问欧洲,人民币升值又提到议程上来了。今天看到之乎者也去年12月1日的博客文章,关于人民币升值的压力。引用如下,与大家分享。

井水,2010年10月10日

 

············································································

Postat den 1 december, 2009 av 之乎者也

Alltså, det är nog bättre att Pelle Gudmundson på SvD:s ledarredaktion försjunker i sina paranoida islamofobiska studier än kommenterar Kina, ett ämne han inte begriper ett skvatt om.

Enligt nämnde Gudmundson är det Reinfeldts förtjänst att vi nu har en “bättre dialog” med Kina, ett bevis på att Sverige har inflytande i EU.

Sanningen är dock att förhandlingarna i Nanjing mellan Kina och EU får anses som måttligt framgångsrika, och att Reinfeldt knappt omnämns i kinesiska medier – han är i sammanhanget en bifigur, en företrädare i ett roterande system som nu kommit till vägs ände, ett slags symbolisk företrädare för EU vid sidan av Barroso och tyngre representanter. Reinfeldt är helt enkelt osynlig i stora sammanhang.

I sakfrågorna kunde inte större framgång – ur EU:s synvinkel – nås av den anledningen att EU enbart ser till sig själv och sina behov. Att låta flyta yuanen skulle visserligen förbättra handelsbalansen mellan Kina och EU respektive Kina och USA, men skulle samtidigt orsaka en smärre katastrof för de miljontals kvarvarande fattiga på Kinas landsbygd som har mindre än en dollar per dag att röra sig med; detta lantliga proletariat behöver EU inte bekymra sig om, men det är en genuin verklighet i Kina, och en orsak till ständig social friktion.

Kina har också rätt i att såväl EU som USA har ett antal handelstullar och andra tariffer som förhindrar rättvis frihandel. Ett seriöst förslag om att låta yuanen flyta måste därför kopplas till löften om att avskaffa dessa handelsbarriärer en gång för alla. Yuanen kommer tids nog att släppas fri, men det blir då på Kinas villkor.

På miljöområdet är Reinfeldt mer än lovligt naiv när han ser till Kinas totala utsläpp utan att koppla det till vare sig folkmängd eller BNP, för att inte tala om historik. Självklart har världens folkrikaste nation betydande utsläpp i sin industriella fas, nämligen av ungefär samma rang som USA. Men man har samtidigt fem gånger fler invånare än USA, och i en per capita-sammanställning är Kinas utsläpp och föroreningar mycket måttliga – inte minst jämfört med Sveriges.

Kina kan knappast ställa in sin ekonomiska utveckling och stanna på u-landsnivå för att tillfredsställa EU:s klimatalarmister – det om något skulle vara farligt för världens stabilitet, inte bara i ekonomiskt hänseende. Inte heller kan Kina lastas i samma utsträckning för den påverkan på miljön som de facto förekommit sedan industrialismen tog fart runt 1850, av det enkla skälet att Kina inte hoppade på tåget förrän i vår samtid. Kinas anspråk på att räkna utsläpp per BNP-enhet är därför rimligt.

Slutligen tycks Carl Bildt äntligen ha satt sin fot i Nanjing. Tyvärr förefaller det inte som att han lärde sig något om Nanjings historia och om den massaker som Japan ställde till med där, en händelse som alltjämt river upp sår i så måtto att Japan vägrar kompensera de kvinnor som tvångsprostituerades för den japanska arméns räkning.

Carl Bildt har istället kommenterat att hans blogg inte är tillgänglig i Kina. Det hade varit en relevant kritik för ett antal år sedan, men med tanke på att svenska staten numera censurerar tusentals webbsidor på samma sätt som i Kina – och efter kinesisk modell – kan den retoriken inte längre tas på allvar.

Speciellt noterar vi att Carl Bildts och Fredrik Reinfeldts Sverige från och med idag tar steget in i klubben av endemiska övervakningsregimer, nämligen för att FRA idag får access till hela stamnätet och all information som skyfflas digitalt. Ett sådant system har inte ens Kina.

P.S. Vi gratulerar i dag Oscar Swartz, som uppnår den aktningsvärda åldern av femtio (50!) år. Dock en evig ungdom i kraft av rebell snarare än en åderförkalkad och korrumperad marionett i riksdagens korridorer.


打印   Email