Stigmatisering av kineser i Sverige ökar efter coronavirusutbrottet

Kinesiska Riksförbundet i Sverige

Pressmeddelande 2020-02-06

Coronaviruset sprids snabbt i Kina och det finns även ett bekräftat fall i Sverige. Som en konsekvens av virusutbrottet får Kinesiska Riksförbundet in fler och fler rapporter från kineser boende i Sverige som möter rädsla och kränkande behandling. Det handlar bland annat om barn som blir retade och kränkta i skolan.

– Jag har stor förståelse för att både kineser och svenskar är rädda och oroliga. Men oavsett anledning är det aldrig acceptabelt att kränka andra människor och det gäller särskilt barn. Vi vädjar därför till föräldrar, lärare, övrig skolpersonal och myndigheter att arbeta för att rädslan för coronaviruset inte leder till kränkningar av människor med kinesiskt ursprung, säger John Hamben, ordförande för Kinaskola Nya Stjärnan och talesperson för Kinesiska Riksförbundet i Sverige.

Coronaviruset påminner om influensa med symtom som feber och hosta. Världshälsoorganisationen (WHO) bedömer att symptomfria bara i sällsynta fall skulle kunna smitta vidare det nya coronaviruset. Det kan alltså inte helt uteslutas att smittan kan spridas även under inkubationstiden, alltså innan man blir sjuk.

– Kinesiska Riksförbundet arbetar intensivt med att informera återvändande resenärer från Kina för att minska risken för virusspridning. Som ett resultat av det arbetet har de allra flesta som återvänt till Sverige som en extra säkerhetsåtgärd satt sig i frivillig karantän i två veckor, säger Bo Liu, läkare och talesperson för Kinesiska Riksförbundet.

Kinesiska Riksförbundet i Sverige gick tidigt ut med en insamling för att försöka köpa skyddsutrustning till sjukvårdspersonal och patienter i Kina.

– Oron är stor bland kineser i Sverige för anhöriga och vänner och vi vill göra allt vi kan för att minska smittspridningen, säger Bo Liu.

Kontakta gärna:
John Hamben, talesperson Kinesiska Riksförbundet i Sverige, 073-762 81 33, john.hamben(a)gmail.com
Bo Liu, talesperson Kinesiska Riksförbundet i Sverige, 070-393 46 68, bo(a)liu.nu

Pressbilder:
John Hamben: https://huaren.se/images/2019nCov/JohnHamben.jpeg 
Bo Liu: https://huaren.se/images/2019nCov/bo.jpg 

Kinesiska Riksförbundets rekommendationer till personer som rest från Kina: https://huaren.se/sv/covinfo 

.


打印   Email