马尔默中国文化日随想

5 9 日是中国瑞典建交65周年纪念日,华联在这一天举行的马尔默中国日活动是献给中瑞建交65周年的一份礼物。大清早肩负华联任务,我陪同艺术家协会的京剧梅派传人吴江燕老师,古筝演奏美少女枫乔乘火车前往马尔默参加中国夜文艺晚会演出。阳光明媚的好天气使得5个多小时的车程没有倦意,可演出前准备化妆时,突然发现,装乐器、服装的车子不见了,把我吓出一身冷汗。有惊无险的小插曲也让我对艺术大家当时表现出来的艺德加深了印象。在时间紧迫,舞台设施不是特别完美的情况下,吴老师把国粹《贵妃醉酒》完美地展示给了观众。

150514a

马尔默中国夜文艺晚会是这次活动的一部分。上午的各种项目如京剧脸谱、中医知识、中国功夫等都吸引了众多中瑞儿童和家长。马尔默亚洲文化协会会长沈磊和她的团队,华联的兄弟姐妹为这次的活动成功地举办立下了汗马功劳。

150514b

艺术家协会会长荣美演唱中间突然伴奏中断,她从容善意的微笑,巧妙地掩饰并艺术地演唱,体现出真正歌唱家的大家风范。

150514c

这次印象最深的是如意龙武馆的王戈师傅的班子。参加演出的弟子最小8岁,最大的67岁,已跟随他习武17年了。王戈老师把中华武术的仁、义、礼、智、信精神传承给瑞典弟子。弟子们很感慨的告诉观众,他们不但学会了武功,更学会了做人。好的师傅,老师的言传身教影响弟子、学生的一生。此时,我想起了我的小学音乐张玉河老师。记得一次我担任几十个学校汇演的主持人,他教导我,做主持一定不可以对纸稿念,对稿是跟纸讲话不是跟观众。不论大小讲台,一站上去,他的话一直没忘。

150514d

活动圆满结束,一天下来多少有点疲惫,但我们辛苦并快乐着。第二天,在回斯德哥尔摩的路途上,我们读到当地报纸Skånska Dagbladet报道马尔默中国文化日的文章。这也是件振奋人心的消息。沈磊和她的团队是华联的骄傲!

郭彦彩

2015-05-14

 

150514e

En dansk-kinesisk konstgrupp bjöd på vacker dans vid kulturdagen på Studiefrämjandet. FOTO: KRISTINA DAVIDSON

150514f

Claudia Rebeggiani och Lei Shen var stolta över programmet med Er Hu, som spelade ett kinesiskt instrument.

Publicerad 9/5 22:02

Dans på kinesisk kulturdag

MALMÖ Det var fullt med folk som lyssnade på Pekingopera, tittade på dans och Wu Shu i Studiefrämjandets lokaler när Asiatiska kulturföreningen höll sin kulturdag på lördagen.

– Det här är en stor dag för oss, eftersom vi firar 65-års jubileum för Sveriges och Kinas diplomatiska förbindelser Det är viktigt för oss kineser att ha bra relationer med svenskarna, säger Lei Shen i föreningen.

Hon och de andra i föreningen har som syfte att sprida den kinesiska och asiatiska kulturen, till sina barn som har växt upp i Sverige och till alla som har ett intresse för Kina och det kinesiska språket.
– Vi ordnar bland annat språkkafé och språkundervisning och träffas vid speciella högtider. Det som är spännande med kinesisk kultur är att det finns en stort utbud av olika uttrycksformer, menar Eva Sanding Gralén, ordförande i föreningen.

Under dagen kunde besökarna prova på kinesisk Kong Fu med mästare Wang Ge, lära sig pappersklippning, maskmåleri och kalligrafi, delta i seminarium om kinesisk medicin och se kvällens show.
Då medverkade kulturarbetare från kinesiska artistföreningen i Sverige som bjöd på äkta Pekingopera, dans med Danish Chinese Culture- och art association och musik och modevisning av Asiatiska kulturföreningen i Malmö. Dessutom återkom Ruyilong Konfu föreningen i Malmö.
– Vi är glada att vi kan ordna en fin avslutning på Framtidsveckan i Sofielund, som har varit lyckad. I morgon, söndag, avslutas veckan med Sofielunds festival mellan 12 och 18, berättar Claudia Rebeggiani på Studiefrämjandet.

Kristina Davidson

该Email地址已收到反垃圾邮件插件保护。要显示它您需要在浏览器中启用JavaScript。

联系我们

华联秘书处 KRS Kansliet

Holländargatan 27, 113 59, Stockholm

www.huaren.se,  该Email地址已收到反垃圾邮件插件保护。要显示它您需要在浏览器中启用JavaScript。 

Bankgirot Nr: 350-2382

华联会员组织:连各个协会

获得更多信息,请关注华联公共微信号

Medlem i

I samarbete med

Bidragstagare av

Bidragstagare av